Terug naar de homepagina
Terug naar topics

De basis om een chinchilla te houden (Shanna Descamps)

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een chinchilla tot 20jaar oud kan worden en dat deze diertjes veel verzorging en aandacht vragen. Dus bezint eer ge begint!

Huisvesting:

Het beste is een huisvesting die gemaakt is uit een knaagbestendig materiaal zoals aluminium , dit kan men makkelijk proper houden en is door een chinchilla niet kapot te knagen. Binnenin de kooi kan je houten zitplankjes en takken van een harde houtsoort aanbrengen zodat ze zich kunnen bezighouden door te knagen en wat rond te klauteren. De minimumafmetingen van een hok voor één chinchilla is 1m op 60 cm op 60 cm groot. Ook de bodembedekking is heel belangrijk, deze is best niet te stoffig en van goede kwaliteit zoals bijvoorbeeld vlaslemen ,houtschaafsel is te stoffig In hun verblijf moet er ook een slaaphok aanwezig zijn zodat ze zich ’S nachts in hun nachthok kunnen nestelen en ze kunnen er zich ook in wegstoppen overdag , het beste is een nachthok in hout gemaakt omdat hout goed isoleert en het er dus lekker warm is ‘S nachts. Een ideale temperatuur voor chinchilla’s is tussen de 15 en de 20graden. Ook staan ze het beste op een tochtvrije plek omdat ze nogal gevoelig zijn aan hun luchtwegen. Ook moet er minimum één uur per dag een zandbak met speciaal chinchillazand aanwezig zijn zodat ze hun vacht kunnen verzorgen.

Voeding:

In de natuur eten Chinchilla’s redelijk arme maar vezelrijke voeding daarom moeten ze altijd hooi ter beschikking hebben en zijn pellets het meest aan te raden omdat ze zo niet kunnen selecteren maar alles wat ze nodig hebben binnenkrijgen. Er moet altijd voeding voorhanden zijn omdat de darmen kunnen stilvallen doordat er lucht in de darmen zit in plaats van voedsel,wat pijn kan veroorzaken en daardoor stoppen ze met eten,doordat ze niet meer eten krijgen ze ook geen honger meer en zo kunnen ze er zelfs aan doodgaan indien er niet tijdig wordt ingegrepen. Dus als je chinchilla een dag niet eet dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Maar ook door verkeerd groenvoer te geven kunnen chinchilla’s stoppen met eten , of erge darmproblemen krijgen.

Enkele voorbeelden van wel te geven groenvoer:

 Gedroogde brandnetel, gedroogde weegbree,gedroogde goudsbloem, gedroogde thijm, en alles met mate.

Enkele voorbeelden van niet geschikt groenvoer

wortel,witloof,sla,knolsoorten,prei,… Enkele geschikte snoepje voor de chinchilla zijn bijvoorbeeld, rozijntjes, gedroogde bananenschijfjes, stukjes gedroogde papaya, lijnzaad en gepelde tarwe.
 Chinchilla’s zijn ook heel gevoelig aan een plotse verandering in hun dieet ,dus als je verandert van voeding altijd geleidelijk aan,zoals onderstaand voorbeeld:
Dag 1: ¼ nieuw voer en ¾ oud voer
Dag 3: ½ nieuw voer en ½ oud voer
Dag 6: ¾ nieuw voeren ¼ oud voer
Dag 9: nieuw voer

Gedrag:

 Een chinchilla is perfect tam te maken als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn met mensen en men er veel mee bezig blijft .Maar let wel dat ook een chinchilla zijn eigen karakter heeft en je met sommigen niet doet wat je wilt. Een chinchilla is het best te houden in groep want een chinchilla alleen die in een voor hem onbekende situatie terechtkomt kan daardoor stress ontwikkelen en zelfs in schok gaan. De beste combinaties zijn twee vrouwtjes ,twee mannetjes of een koppel, en indien je wil kweken steek dan nooit meer dan één mannetje bij de vrouwtjes, want de mannetjes zouden beginnen vechten met elkaar.
webdesign by www.bullseyedesign.be