Informatie voor Hondenkwekerijen en kennels

Hoe kan ik mijn kweekresultaten optimaliseren? 

1. Mijn teef gezond houden. 

-De voeding 

Door de teef een uitgebalanceerd, hoogwaardig en goed verteerbaar voeder te geven en dit vooral tijdens de dracht. Het is bij een dergelijk voeder normaal niet echt nodig om extra supplementen te geven. Geen extra Calcium(kalk) geven tijdens de dracht, omdat overdreven supplementatie van kalk kan lijden tot problemen bij de geboorte (eclampsia). Een goed voeder bevat 22gram proteïnen per 400kcal. Een zwangere teef heeft tijdens de laatste 4 weken van de dracht 30% meer voeding nodig dan een niet zwangere teef. Een teef met zogende pups heeft als de pups 3-4 weken oud zijn 3X zoveel voeding nodig als een niet lacterende teef. Vergeet dit niet. Voor advies over voeder, stuur me gerust een E-mail. 


-Ontworming 


Als basisregel kunnen we stellen: teven 2x per jaar ontwormen + 2weken voor de bevalling en twee weken na de bevalling. Dit wil dus zeggen de teef die twee nestjes heeft per jaar moet minimaal 4, maximaal 6 keer worden ontwormd. Er kan worden ontwormd met Panacur, Flubenol, Parazan, Dogminth(niet actief tegen lintwormen, maar veilig). Panacur, parazan niet gebruiken in het begin van de dracht, vanaf 6de weken mag het wel worden gebruikt. Als er zich toch nog een worminfectie voordoet kan er worden behandeld gedurende 5dagen. Voor advies over ontworming, stuur me gerust een E-mail. 

-Vaccinatie 

De teven dienen jaarlijks te worden gevaccineerd tegen Carré, parvo, adeno2, lepto, parainfluenza, hepatitis. Dit mag zeker niet worden verwaarloosd, de teef geeft namelijk haar antistoffen door aan haar pups. 

-Herpes-virus!!!! 

Er is de laatste jaren veel bekend geworden over Herpes-virus bij de hond. Herpes-virus heeft bij pups een heel plotse sterfte, de dieren stoppen met eten, krijgen buikpijn en soms gele diarree en zijn 24uur later dood. De pups worden ziek rond 1week leeftijd. Soms gebeurt dit later. Herpesinfectie kan ook bij de teef, die heeft daar meestal niet zoveel last van, uitgenomen als ze drachtig is. Een drachtige teef met herpes kan een abortus krijgen of haar pups kunnen worden geresorbeerd. De meeste kwekers denken dat ze nooit vol is geweest, terwijl ze eigenlijk met herpes is geïnfecteerd. Uit onderzoek blijkt dat 68% van de kwekers problemen hebben met vruchtbaarheid. Bijna 50% van de Belgische honden zijn positief op herpes. Gelukkig, is er nu een vaccin op de markt tegen herpes. Het vaccin wordt tweemaal toegediend, een eerste maal tijdens de loopsheid(of week na dekken) en een tweede maal 2-1week voor de bevalling. Op die manier zijn de pups(sterfte) beschermd maar ook de teef(onvruchtbaarheid). Voor advies over herpes, stuur me gerust een E-mail. 

-Opletten met bepaalde geneesmiddelen tijdens dracht Zijn veilig: cefalosporines, penicillines, amoxy+clavulaanzuur, clindamycine, pyrantel, fenbendazole, ivermectine, milbemycine oxime, praziquantel. Zijn gevaarlijk: aminoglycosides, tetracyclines(gele tanden), trimethoprim, chlorampenicol, metronidazole, griseofulvine, fluoroquinolones(baytril, marbocyl), enalpril, theofylline, omeprazole, streptomycine(doofheid), cortisones. 

2.Mijn pups gezond houden.

-Ideale huishouding
 


De pups moeten in een propere omgeving worden geboren. De met tegeltjes bezetten hokjes zoals bij jou, zijn ideaal. Alleen om geen parvo-druk te hebben moet er worden ontsmet met Chloor(bleekwater) of met Formol 1%. Ontsmetten kan pas als er eerst is gereinigd, er mag dus geen vuiligheid(mest,eten,?) meer aanwezig zijn. De omgeving kan worden verwarmd met een lamp en met dekens. Opletten met een elektrische deken, omdat de pups de eerste weken nog geen reflexen hebben en er dus brandwonden kunnen ontstaan. 


-De pups zelf 


Na de geboorte de pups onderzoeken: ze moeten plomp en rond zijn, het hoofdje moet kunnen bewegen, kijken of er geen hazenlip of gespleten gehemelte is en de zuigreflex controleren. Ideaal zou ook zijn om de pups te wegen. Gewichtsverlies is meestal het eerste teken van ziekte. Na twee weken zijn de pups in gewicht verdubbeld. Andere afwijkingen kunnen zijn: afwezigheid van laatste stukje darm, navelbreuk, ... De lichaamstemperatuur van een pasgeboren pup is 36°C en wordt 38°C op 4weken. De hartslag is 200/minuut, ademhaling 15-35/minuut. De ogen gaan open op 10-14dagen. De pups beginnen te stappen aan 3weken. 


-De pups vaccineren. 


Indien er een hoge parvo-druk aanwezig is kan er worden gevaccineerd op 4-6weken tegen Parvo en dit met het vaccin van een Puppy DP. Het is belangrijk dat er er geen ander vaccin bijzit wegens de (eventuele) immuno-suppressie van het hondenziektevaccin. Op 7-9 weken wordt er gevaccineerd tegen Parvo, Carré, hepatitis, kennelhoest en Para-influenza; vb met Eurican van Merial. Let op! Ratteziekte(leptospirose) zou ik niet bijgeven, omdat dit vaccin eigenlijk niet voor alle honden noodzakelijk is. Alleen voor honden die kunnen in contact komen met ratten(vb. jachthonden) is dit nodig. De mensen kunnen dan kiezen of ze dit nemen bij hun dierenarts of niet. Een eenvoudig vaccin-schema voor commerciële kwekerijen : 1ste vaccin op 4-6weken "Puppy Dp" en het 2de vaccin op 7-9 weken "Eurican merial".